Gradul de reinnoire a politelor obligatorii este sub 20%

Romanii nu se grabesc sa isi reinnoiasca politele de asigurare obligatorie a locuintelor incheiate in anul precedent, arata datele furnizate de catre oficialii PAID in cadrul unei conferinte de presa organizate ieri, 4 octombrie. Astfel, in intervalul 15 iulie – 30 septembrie 2011 au fost incheiate mult mai multe polite PAD noi comparativ cu perioada similara din 2010, insa gradul de reinnoire este foarte scazut – sub 20%.

“Numarul maxim de polite PAD a atins circa 830.000 in luna iulie a.c.; in prezent, avem un total de circa 800.000 polite, ceea ce reprezinta un grad de cuprindere in asigurare de doar 9,5% la nivel national. Multi nu constientizeaza necesitatea de a reinnoi aceste polite (subiectul amenzilor a pierdut din actualitate), iar altii probabil ca au ales sa faca asigurarea facultativa”, a explicat Marius BULUGEA, Presedinte PAID, intr-un interviu acordat XPRIMM TV.

Presedintele PAID a mentionat ca pana in prezent nu a fost data nicio amenda pentru neincheierea acestei asigurari, fiind insa trimise mai multe somatii de catre primari. Acestea s-au dat in baza listei cu locuintele asigurabile primite de la PAID, in urma centralizarii informatiilor. “In prezent, baza de date a PAID cuprinde 75% sau 6,2 milioane de locuinte la nivel national, ceea ce inseamna ca acoperim un numar de 2.400 de localitati din cele 3.227 existente”, a precizat Marius BULUGEA.

Amintim ca de curand PAID a platit cea de a doua dauna totala in valoarea de 9 mii EUR, pentru o locuinta de tip B distrusa de o alunecare de teren in comuna Motca, judetul Iasi. Potrivit oficialului citat, “suntem pregatiti sa platim daune de pana in 300 mil. EUR, cat reprezinta acoperirea prin reasigurare a PAID-ului pentru portofoliul actual. De asemenea, orice dauna de pana in 250 mii EUR poate fi platita imediat, aceasta reprezentand retinerea proprie a PAID”.