De ce a scazut piata RCA? Vezi ce opinie au cititorii

Conform unui sondaj derulat pe www.1asig.ro, principalele motive pentru care a scazut piata RCA la 6 luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut sunt scaderea tarifelor si faptul ca tot mai multe persoane circula fara asigurare. 44,3% dintre respondenti au considerat ca motivul pentru care volumul total de prime a scazut este din cauza ca multi soferi au renuntat la a-si mai incheia o polita de raspundere civila auto obligatorie.

In acelasi timp, 38,5% sunt de parere ca scaderea tarifelor practicate de catre companii este motivul principal al scaderii. Contrar unei cresteri constante a nivelului despagubirilor, tarifele pe RCA au scazut fata de anul anterior, ramanand totodata, la un nivel redus fata de nevoile pietei. De altfel, pretul pentru RCA a fost tot timpul un subiect sensibil pentru companii, avand in vedere ca aceasta reprezinta cea mai dezvoltata forma de asigurare din Romania si aduce o mare parte din incasari.

In acelasi timp, numai 10,7% considera ca inmatricularea masinilor in Bulgaria a putut determina si o scadere a pietei locale RCA. Renuntarea la a mai merge cu masina nu este unul dintre argumentele principale, aceasta opinie fiind impartasita doar de 6,6% din participantii la sondaj.

Piata RCA a scazut in prima jumatate a anului cu 17,5% fata de semestrul I din 2010, pana la 1,13 mld. lei. Potrivit CSA, societatile de asigurare au redus tarifele RCA astfel incat acestea sa reprezinte o cheltuiala si mai mica in bugetele proprietarilor de vehicule, deja afectate de conditiile economice dificile, in unicul scop de a mentine peste 85% gradul de cuprindere in asigurarea obligatorie a vehiculelor din Romania, asa cum cere Uniunea Europeana.